De full frame Pentax K-1, een eerste impressie
Note: The english version can be found here.
De Pentax K-1, een eerste indruk
De Pentax K-1 die ik ter beschikking kreeg om een eerste indruk te krijgen was een pre-productie model met een vroege firmware versie. Hoewel de camera een volledig werkend exemplaar was zijn mijn persoonlijke ervaringen slechts bedoeld als indicatie van de uiteindelijke eigenschappen.
Ten overvloede; de uitspraken in deze tekst betreffen een strikt persoonlijke mening.
In 2001 kwam Pentax in het nieuws met een prototype van haar eerste digitale full frame camera, de MZ-D. Nu, 15 jaar later, is het dan eindelijk zo ver. De eerste digitale full frame camera van Pentax is gelanceerd.
Ergonomie.
Afgelopen dagen heb ik de gelegenheid gehad om met deze camera te werken en ik kan nu al verklappen: het was liefde op het eerste gezicht!
In navolging van de K-7, K-5 en K-3 is de ergonomie van de camera weer zeer goed doordacht. Gebruikers die bekend zijn met het digitale systeem van Pentax kunnen zonder manual gelijk aan de slag. De lijnen van de body en de inkepingen in de handgrip zitten weer op precies de juiste plaats. De hoek van het instelwieltje aan de voorzijde is ook precies goed.
Het prisma voor de zoeker is uiteraard groter en de verhoogde punt bovenop doet sterk denken aan de klassieke lijn van de Pentax 67 midden formaat camera. Ik was overigens aangenaam verrast toen ik ontdekte dat mijn Mestos L-bracket die normaliter onder de K-3 zit, gewoon op de grip van de K-1 past. Een indicatie dat het formaat en afmeting zeer weinig afwijkt. Op termijn zal deze bracket toch veranderd moeten worden want de HDMI en USB aansluitingen zijn helaas niet te gebruiken door een iets andere positionering.
De LCD display aan de bovenzijde is aanzienlijk kleiner geworden en in plaats daarvan zijn er twee extra instel wieltjes bij gekomen. Met het wieltje naast het prisma selecteer je één van de 9 meest gebruikte instellingen als ISO, belichtingscorrectie, bracketing, etc. Met het wieltje boven je duim pas je deze waarde aan.
Zeker als je in de stand manual fotografeert kan je zo zonder menu’s in te hoeven duiken, met je duim het diafragma controleren, je wijsvinger de sluitertijd en met het nieuwe instel wieltje je ISO aanpassen. Zelf gebruik ik vaak een belichtingscorrectie en met handschoenen aan is deze extra instelknop een echte uitkomst!
Nieuw is uiteraard ook het hoogwaardige 3.2” live-view scherm aan de achterzijde van de camera. Hij kan niet alleen opgeklapt worden naar boven, maar ook zijdelingse aanpassing is mogelijk om in bepaalde situaties toch een goed zicht te hebben op je scherm. Waar ik voorheen zelden live-view gebruikte vanwege de vaak ongemakkelijke positie die ik moest innemen ten aanzien van de camera op mijn statief, merkte ik direct op dat dit nieuwe scherm het gebruik aanzienlijk vergemakkelijkt. Bij het maken van dubbelopnamen laat de live-view ook al voor het afdrukken het resultaat zien van de twee (of meer) gecombineerde beelden.
Als natuur- en outdoor fotograaf blijft Pentax me verbazen met handige toevoegingen aan nieuwe modellen. Het zeer duurzame magnesium alloy frame binnen in de camera zorgt weer voor een uiterst stevige camera die tegen een stootje kan. De 87(!) weather seals beschermen hem tegen vocht en stof. Zodra ik hem oppak krijg ik gelijk het vertrouwen dat hij me niet in de steek zal laten.
De ingebouwde GPS heeft ook voordelen. Niet meer in het zwarte boekje opschrijven waar een potentieel interessante foto locatie zich precies bevind. Ik kijk het later thuis wel even na!
Midden op de dag de vraag stellen waar de zon op en onder gaat in een nieuwe locatie? Het kompas op de achterzijde laat me zien waar het oosten en westen ligt.
In het aardedonker je lens, geheugenkaartje of instellingen wijzigen? De Pentax K-1 heeft een serie witte led lampjes op de body, die je bij kunnen lichten in deze situaties. Handig!
In het gebruik.
De camera was voorzien van de mij al bekende DFA 150-450mm, de nieuwe en compacte DA 28-105mm en de DFA* 70-200/2.8.
Met een dergelijk vroeg productie model is het moeilijk om uitspraken te doen over de autofocus kwaliteit, maar de camera voelde erg trefzeker. Er was snel een focus lock (nu ook aangegeven door een subtiele rode flits in de zoeker, maar die ook uit gezet kan worden) en de scherpte op het gekozen scherpstelpunt zat precies goed. Pentax schrijft in haar press-release ondermeer het volgende:
“The center sensor and the two sensors located just above and below it are designed to detect the light flux of an F2.8 lens, making it easy to obtain pinpoint focus on a subject when using a large-aperture lens.”
Het gebruik van mijn eigen FA* f2.8 lenzen liet inderdaad een aanzienlijke verbetering zien ten opzichte van eerdere bodies. Goed om te ervaren dat dit geen loze marketing kreet is!
Hoewel ik geen beelden op 100% kan laten zien, heb ik uiteraard ook een “bakstenen-test” gedaan. De resolutie van deze sensor zonder AA filter is adembenemend. Een scherpte die we (los van de 645Z) nog niet eerder hebben gezien in een Pentax product.
Zoals verwacht waren de resultaten met digitaal geoptimaliseerde lenzen zeer goed, maar ook mijn oudere favorieten als de A* 200/4.0 macro, de A* 85/1.4 en FA* 28-70/2.8 lieten zien dat ze in combinatie met deze sensor nog heel goed mee kunnen. Ik verwacht dan ook dat veel gebruikers met kwalitatief goede oudere lenzen zeer blij zullen worden van deze camera.
De verbeterde 5-assige shake-reduction zorgt voor een theoretische verbetering van 5 stops. Dat wil zeggen dat waar we vroeger 1/500s nodig hadden, we nu weg komen met 1/15s! Een verbazingwekkend staaltje techniek waar alle K-mount lenzen die ooit geproduceerd zijn van profiteren.
De K-1 is voorzien van een Pixel Shift Resolution System. Dit is een hogere resolutietechnologie, waarbij vier beelden van dezelfde opname worden vastgelegd en per beeld een pixel worden verschoven. Het systeem voegt daarna alle pixels samen tot één beeld. Ik heb een aantal beelden uit de hand geschoten en een eerste indruk is dat er inderdaad een verhoogde(kleur)resolutie waarneembaar is.
Alle beelden worden ook bewaard in de uiteindelijke file. Een K-1 DNG file is ongeveer 50 megapixels groot, de files met pixel shift resolutie ingeschakeld zijn ongeveer 170 megapixels groot.
Overigen
Vaak fotografeer ik bewegende onderwerpen en met de 8.3 frames per seconde van de Pentax K-3, voelt op papier de 4.4 frames van de K-1 wat mager. Hoewel ik nog geen echte actie heb geschoten, was deze snelheid toch ruim voldoende om een kleine serie van een reiger in de vlucht te fotograferen en het juiste beeld eruit te pakken.
Voor additionele snelheid kan je terugschakelen naar de crop mode waarin ook de APS-C lenzen gebruikt kunnen worden. Het beeld dat je over houdt is dan ruim 15 megapixels en de snelheid bedraagt dan 6.5 frame per seconde met een RAW buffer van 50 beelden in plaats van 17 beelden.
Het autofocus frame in de viewfinder is vergroot waardoor de 33 autofocus punten een goede spreiding over de sensor hebben. Het autofocuspunt is zwart (vroeger fel rood) bij het scherpstellen en licht past op bij het verplaatsen van dit punt. Dit geeft een rustiger ervaring bij het fotograferen voor mij.
Waar voorheen het inschakelen van de lens correcties voor merkbare vertraging zorgde bij het verwerken van de beelden, heb ik bij de K-1 niet het idee gehad dat dit sterk vertragend werkt. Ik ben een voorstander van het krijgen van de best mogelijke beelden uit de camera dus als lens distorsie, aberratie, vignettering en diffractie al in de camera gecorrigeerd kunnen worden is dat perfect.
De fabrieksopgave van 300.000(!) sluiter bewegingen natuurlijk fantastisch, zeker gezien eerdere modellen tot de 150.000 gegarandeerd werden. De K-1 kan zich ook hier meten met de topmodellen van andere fabrikanten De sluiter klinkt ook zacht en is niet indringend. Bij zowel het observeren van wild als het werken in een stille omgeving totaal geen storende factor dus.
De tijd was helaas te kort om de film kwaliteiten te testen en/of te belijken dus hier heb ik me nog geen beeld van kunnen vormen.
De Pentax K-1 is echter zonder twijfel een zeer complete camera, met een duidelijk “outdoor” DNA. De functies die het leven van een fotograaf makkelijker maken komen weer terug en zijn uitgebreid met nieuwe technieken en mogelijkheden. Ik verwacht dat de ontwikkelaars weer het uiterste uit de sensor weten te halen voor een natuurgetrouwe weergave.
Ben ik verbaasd over deze camera? Nee, niet echt. Met de K-3 en de 645Z heeft Ricoh/Pentax al laten zien dat ze uitstekende camera’s maken. De prijs-kwaliteit van deze camera is fantastisch en het zal mij dan ook niet verbazen dat ook deze camera zeer goed ontvangen gaat worden door het grote publiek.
Over Mike Muizebelt
Mike Muizebelt is een natuurfotograaf met meer dan 30 jaar ervaring. Zijn doel en passie is het zo veel mogelijk ontdekken, documenteren en delen van de schoonheid van onze natuur. Tijdens zijn reizen naar Afrika en Azië, maar ook naar de ongerepte delen van Europa, fotografeert hij beelden die de zintuigen prikkelen en de kijker mee laten genieten van de prachtige natuur om ons heen. Hij is een allround fotograaf die landschappen, macrobeelden, abstracten of intieme portretten met hetzelfde enthousiasme vastlegt.
Blijf op de hoogte door mijn fotografie pagina op facebook een like te geven
Vincent van Kooten
Prachtige camera lijkt me en leuk en informatief artikel ook. Ik kan niet wachten om de K-1 een keer te proberen, deze gaat mijn K-5 op termijn wel vervangen. Hoe is het scherpstellen met de oudere manual focus lenzen; zijn er nieuwe features die dit gemakkelijker maken?
Mike Muizebelt
Dag Vincent,
Uiteraard heeft de K-1 ook focus peaking als je live-view gebruikt, dit laat direct zien welk deel scherp is. Maar ook de focus bevestiging in de viewfinder is er. Als je de standaard instelling van de camera houdt zal ook bij manual focus lenzen de subtiele rode flits zichtbaar zijn. Mijn eerste indruk was wel dat je hiervoor rustig moet scherpstellen.
Joaquim
Would it be possible to have this text written in English, French or Spanish?
Thanks a lot
Joaquim
Mike Muizebelt
English version is there as well already 🙂
https://www.mycameratravels.com/first-impressions-with-the-pentax-full-frame-k-1/